EEG

EEG

EEG (Elektroensefalogram) Nedir?

Elektroensefalogram (EEG), kafa derisine küçük metal diskler (yüzeyel elektrotlar) yerleştirilerek beyindeki elektriksel aktiviteyi ölçen bir yöntemdir. Beyin hücreleri elektriksel aktivite üretirler. Beyin uyku sırasında bile her zaman aktiftir. Bu aktivite EEG kaydında çeşitli karakterize dalga formları şeklinde izlenir.

EEG, epilepsi tanısı için ana tanı testlerinden biridir. EEG, diğer beyin fonksiyonunun etkilenebildiği tüm beyin fonksiyon bozuklukların teşhisinde de kullanılabilir.

Neden Yapılır?

EEG, özellikle epilepsi veya epileptik bozukluklar başta olmak üzere tüm beyin  fonksiyon bozukluklarının teşhisinde faydalı olabilecek beyin aktivitesindeki değişiklikleri tespit edebilir. EEG birçok beyin fonksiyon bozukluğuna neden olabilecek nörolojik hastalıklarda ayrıca tanı için kullanılır:

  • Epilepsi
  • Bilinç bulanıklığı, kafa karışıklığı 
  • Çeşitli metabolik nedenlere bağlı beyin işlev bozukluğu (ensefalopati)
  • Beyin tümörü
  • Kafa travması kaynaklı beyin hasarı
  • Beyin enfeksiyonu (herpes ensefaliti, menenjit)
  • Felç- inme eşlik eden bilinç değşikliği
  • Uyku bozuklukları
  • Creutzfeldt-Jakob Hastalığı

Kalıcı komadaki bir kişide, beyin ölümünü doğrulamak için de EEG tetkiki kullanılabilir. 

Risk Faktörleri

EEG tamamen güvenlidir ve riski yoktur. EEG çekiminin yapılmamsı gereken ( kontrendike) bir durum yoktur. Bazen epilepsi hastalarında test sırasında nöbetler tetiklenebilir, ancak bu durumda uygun tıbbi tedavi ile hemen nöbete mudahele edilir ve nöbet durdurulur.

Teste Nasıl Hazırlanılır?

Gıda ve ilaçlar

Aksi belirtilmedikçe her zamanki ilaçlarınızı alabilirsiniz.

Diğer önlemler

  • Testten önceki gece veya test günü saçınızı yıkayın, ancak saç kremi, sprey veya şekillendirici jel kullanmayın. Saç ürünleri, elektrotları tutan yapışkan bantların saç derinize yapışmasını zorlaştırabilir.
  • EEG'niz sırasında uyumanız gerekiyorsa, sağlık uzmanınız sizden EEG'nizden önceki gece daha az uyumanızı veya uyumaktan kaçınmanızı isteyebilir.

Süreçte ne beklenebilir?

Test boyunca

EEG sırasında çok az veya hiç rahatsızlık hissetmezsiniz. Elektrotlar size herhangi bir his iletmez. Sadece beyin dalgalarınızı kaydederler.

Bir EEG sırasında olmasını bekleyebileceğiniz bazı şeyler şunlardır:

  • Bir teknisyen, elektrotları başınızda belirli bölgelere kafa derinizde özel bölgeleri seçer. Bu bölgeler kaydın kalitesini artırmak için özel bir madde ile temizlenebilir.
  • Bir teknisyen, özel bir yapıştırıcı kullanarak kafa derinize diskler (elektrotlar) yapıştırır. Bazen bunun yerine elektrotlarla donatılmış elastik bir başlık da kullanılabilir. Elektrotlar, beyin dalgalarını yükselten ve bilgisayar ekipmanına kaydeden bir alete kablolarla bağlanır.
    Elektrotlar yerleştirildikten sonra, bir EEG tipik olarak 20 ila 40 dakika sürer. Belirli koşullarda test sırasında uyumanızı gerektirir. Bu durumda, test daha uzun sürebilir.
  • Test sırasında gözleriniz kapalı rahat bir pozisyonda dinleniyorsunuz. Teknisyen çeşitli zamanlarda gözlerinizi açıp kapatmanızı, birkaç basit hesaplama yapmanızı, bir paragraf okumanızı, bir resme bakmanızı, birkaç dakika derin nefes almanızı veya farklı frekanslarda yanıp sönen bir ışığa bakmanızı isteyebilir. Çekimin her aşamasında teknisyen tarafından bilgilendirilirsiniz.
  • Video, EEG sırasında rutin olarak kaydedilir. EEG beyin dalgalarınızı kaydederken vücut hareketleriniz de bir video kamera tarafından eş zamanlı olarak kaydedilir. Bu iki kayıt birleştirilir, bu sayede doktorunuz durumunuzu doğru teşhis edebilecek ve tedavinizi belirleyebilecektir.

Ambulatuar ( gezici) EEG'ler ( aEEG), bir klinik veya hastane ortamı dışında daha uzun süre kayıtlamaya izin verir. Ancak bu tür EEG'ler her zaman tek seçenek değildir. Bu test, birkaç gün boyunca beyin aktivitesini kaydedebilir, bu da nöbet aktivitesi sırasında kayıt yapma şansını artırır. Bununla birlikte, yatarak video EEG izleme ile karşılaştırıldığında, ambulatuar EEG, epileptik nöbetler ile nonpileptik nöbetler arasındaki farkı belirlemede o kadar da güvenlir değildir.

Testten sonra

Teknisyen elektrotları veya kapağı çıkarır. Sakinleştirici almadıysanız, işlemden sonra herhangi bir yan etki hissetmezsiniz. Günlük rutininize dönebilirsiniz. Sakinleştirici kullandıysanız, ilacın etkisinin geçmesi zaman alacaktır. Birinin sizi eve bırakması gerekecektir. Evde dinlenin ve günün geri kalanında araba kullanmayın.

Sonuçlar

EEG kayıtlarını nöroloji uzmanı yorumlar ve sonuçları EEG istemini yapan doktora iletir. Testin sonuçlarını görüşmek için bir randevu ayarlamanız gerekebilir.

Mümkünse, size verilen bilgileri hatırlamanıza yardımcı olması için bir aile üyenizi veya arkadaşınızı randevuya getirin.

Uzm. Dr. Fatma Ece Çetin

Bizi Arayın

Whatsapp